Historik
Emmaljunga Skofabrik startade år 1926 i Emmaljunga. Fabriken hette från början Karl Edvin Olssons Skofabrik och fick sitt namn efter grundaren.
Karl Edvin var toffelmakare från början men redan från starten tillverkade man skor i fabriken.
Skorna tillverkades i rågummi och man tillverkade arbetsstövlar och kängor. Från början var man tre anställda utöver familjen.
1938 byggdes den fabriksbyggnad där fabriken huserar än idag. Från 1949 driver Karl Edvin fabriken tillsammans med sin svåger Olle Björklund.
1953 blir det ett ägarskifte och Olle köper loss hela verksamheten.
Som flest var det under mitten av 1940-talet 14 anställda.
När Olle blir ensam ägare till fabriken döps den om till Emmaljunga Skofabrik. Tillverkningen och sortimentet är detsamma som tidigare, men år 1955 kommer dock en helt ny produkt ut på skomarknaden – en sandalsydd innesko med anatomiskt utformad kilklack av kork – slippersen är född! Slippersen blir en modefluga och Emmaljunga Skofabrik börjar tillverka slippers på befintliga läster, men snart beställdes nya läster som var anpassade efter den fotriktiga kilklacken och det blir en försäljningssuccé.
Under åren 1967 och 1968 är det produktion av slippers och trätofflor som gäller.
1969-70 kommer en ny modefluga nämligen mönstrade tofflor. På skinnet läggs en PVC-film med mönstret. En annan modefluga som gynnade fabriken var platå-tofflor som blev en storsäljare. Dessa konstruerades med hjälp av två cellgummisulor som sattes ihop.
Olles son Ingvar Björklund är uppvuxen med skotillverkningen och tog över verksamheten 1976. Olle hjälpte sin son och arbetade vidare i fabriken trots att han blev blind.
1979-1980 kom ett nytt mode i toffelvärlden nämligen PU-materialet som är ett mjukt och sviktande sulmaterial. Produktionen av slippers ökade också och det blev nu den huvudsakliga produkten.
Idag är tredje och fjärde generationen Björklund involverad i tillverkningen av slippers.
Typer av skor
Typer av skor som tillverkats i Emmaljunga Skofabrik
Efterhand som skomodet har skiftat så har även tillverkningen skiftat i fabriken. Företagets absoluta storsäljare är ELJA-tofflorna eller slippers, vilka är klassiska innetofflor och de har tillverkats i stort sett under hela fabrikens levnad men i fabriken har det även producerats följande typer av skor:
- Trätofflor
En liten rubrik.
- Grova skor/kängor för arbetare i rågummi.
- Arbetsskor
- Promenadskor
- Sandaler
- Slippers
- Gosskor och flickskor – skolskor
- Ortoslip: träsula formad efter foten med en rem över
- Plasttofflor– ”Tyst och lätt”
- Jesussandaler
- Inpinnade slippers: slippers som är ihopklistrade istället för sydda, ovanlädret, innersulan och yttersulan klistrades ihop till den färdiga skon.
De flesta skorna som tillverkades byggde på sandalpinningsprincipen. Arbetsskorna som tillverkades var i stort sett tvära längst fram och innan stålhättan kom använde man en tåhätta av celluloid. Till snickare tillverkade man även en sko med ett stålnät så man inte skulle få spik i foten om man trampade på ett. För Emmaljunga skofabriks del ersattes tillverkningen av arbetsskor av tillverkning av tofflor mot slutet av 1950-talet. Försäljningen av trätofflan toppade under tidigt 60-tal.